Τηλ.: 27210 855 28 / Κιν.: 6974 179 953

ΔΙΑΖΥΓΙΟ: ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΠΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ;

-
image-304762-ensynaisthisi-header.jpg
Τα διαζύγια αυξάνονται με έναν εντυπωσιακό ρυθμό αν αναλογιστεί κανείς πως σχεδόν οι μισοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο. Αν και το διαζύγιο δεν αποτελεί τώρα πια ένα κοινωνικό ταμπού και δε βιώνεται ως κάτι ασυνήθιστο, δε σημαίνει πως οι επιπτώσεις του δεν είναι δυσμενείς. Έχουν καταγραφεί άμεσες αλλά και μακροχρόνιες επιπτώσεις.
 
Μέσω μακροχρόνιων και πολλαπλών ερευνών πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως η αντίδραση του παιδιού στο διαζύγιο διαφέρει ανάλογα με την ηλικία στην οποία βιώνει το γεγονός. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας φαίνεται πως αρχικά διαταράσσονται περισσότερο από τα μεγαλύτερα παιδιά, εμφανίζοντας έντονα το άγχος του αποχωρισμού. Σ’ αυτήν την ηλικιακή μερίδα, θα δούμε συμπεριφορές όπως η προσκόλληση και η αναζήτηση προσοχής. Σημαντικό είναι πως παρατηρούνται συμπεριφορές παλινδρόμησης όπως η ενούρηση, το πιπίλισμα κ.α. Το σημαντικό όμως είναι σύμφωνα με έρευνες, όσα παιδιά βρίσκονταν στην προσχολική ηλικία την εποχή του διαζυγίου, είχαν λιγότερες αναμνήσεις σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά.
 
Τα παιδιά της σχολικής ηλικίας, παρουσιάζουν συνήθως μείωση της σχολικής τους επίδοσης και κοινωνική απόσυρση καθώς επίσης παρατηρείται περισσότερη επιθετικότητα και αυξημένος θυμός στα αγόρια. Οι οδυνηρές μνήμες βρίσκονται ενεργές και συνήθως τα παιδιά λαχταρούν την επιστροφή σε μια εξιδανικευμένη οικογενειακή ζωή προ διαζυγίου.
 
Οι έφηβοι το βιώνουν ως μια οδυνηρή αίσθηση προδοσίας, απώλειας και θυμού. Ανησυχούν για τις δικές του σχέσεις ως ενήλικοι. Βέβαια, κρατούν την απόστασή τους από την οικογένεια, αυξάνοντας τις κοινωνικές τους δραστηριότητες και αποφεύγοντας να περνούν χρόνο στο σπίτι.
 
Για την προσαρμογή των παιδιών μετά το διαζύγιο είναι σημαντικό οι γονείς να προσέξουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου όπως οι συγκρούσεις μεταξύ τους. Το διαζύγιο είναι η κατάληξη μιας μακροχρόνιας διεργασίας, συνήθως τα παιδιά εκτίθενται σε χρόνιες συγκρούσεις. Έτσι, δεν είναι το διαζύγιο καθεαυτό, αλλά οι συγκρούσεις που επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά. Ιδιαίτερη σημασία έχει η τριγωνοποίηση, όταν δηλαδή το παιδί βρεθεί στη θέση που πρέπει να πάρει το μέρος κάποιου γονέα. Μια πολύ πιεστική, επιβαρυντική και καθόλου σωστή συνθήκη για την ψυχική υγεία ενός παιδιού.
 
Επίσης, σημαντικός παράγοντας είναι η διαθεσιμότητα και η γονεϊκή δυσφορία. Το διαζύγιο συνδέεται με πολλά σημεία συναισθηματικής δυσφορίας των γονέων όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η κατάχρηση ουσιών. Στη σχέση μεταξύ γονέα–παιδιού, η δυσφορία μπορεί να έχει αντίκτυπο με αρνητικές συνέπειες για την εξέλιξη του παιδιού.